Bulletin général - DGQB

ALGEMENE AFVAARDIGING VAN QUEBEC IN BRUSSEL
BENELUX - Nieuwsbrief

Juni 2022

Dierbare partners en vrienden, 

Het is opnieuw een genoegen om het laatste nieuws van de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel met u te delen.

Met de komst van het mooie weer hebben we ook heel veel bedrijven en artiesten uit Quebec zien terugkeren die we met enthousiasme ondersteunen in de Benelux.

Verschillende economische en culturele evenementen, in het bijzonder MIPIM, Intertraffic en de Québecofolies, hebben het mogelijk gemaakt om de expertise en het aanbod van Quebec op de Europese markten te positioneren in de best mogelijke omstandigheden en ten voordele van onze Europese partners en onze Quebecse bedrijven.

Hoewel de face-to-face-activiteiten weer op kruissnelheid zijn gekomen, blijft het een feit dat de huidige context, gekenmerkt door het einde van de pandemie en de oorlog in Oekraïne, ons het belang laat zien van de uitdagingen die moeten worden aangegaan.

Deze uitdagingen vormen ook een bron voor nieuwe partnerschappen en samenwerking met Europa, dat wordt geconfronteerd met onderbroken toeleveringsketens. U kunt erop rekenen dat Quebec zijn partners zal bijstaan en zal bijdragen aan het zoeken naar oplossingen.

Verder kondigt de zomer nog een andere grote comeback aan: die van de nationale feestdag van Quebec die plaatsvindt op 24 juni in de Grand Hospice (Groot Gasthuis) in Brussel.
Na een onderbreking door de coronacrisis kijken we ernaar uit om Quebecers, vrienden van Quebec en bevoorrechte contacten van de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel te ontmoeten en samen onze "Saint-Jean-Baptiste Day" te vieren met lekker eten en drinken en muziek.

Veel leesplezier!

IN DE KIJKER

De minister van Toerisme van Quebec op officieel bezoek

Als onderdeel van haar economische missie naar Europa reisden de minister van Toerisme van Quebec, Caroline Proulx, en vertegenwoordigers van de toeristische sector van Quebec op 15 en 16 mei naar Brussel en Namen. De minister promootte Quebec als toeristische bestemming en nodigde de Belgen uit om het te komen bezoeken. Er werden ook banden aangeknoopt met partners, in het bijzonder om congressen te organiseren in Quebec.

Meer weten

50 jaar relaties tussen Quebec-Benelux-Europa: onze creaties ter ere van dit jubileum!

Als hoofdstad van Europa, gelegen in het hart van de Benelux, drong Brussel zich logischerwijs op als thuisbasis van een regeringsafvaardiging van Quebec in 1972, nu 50 jaar geleden. Sindsdien hebben we op tal van terreinen waardevolle banden gesmeed met België, Luxemburg, Nederland en de Europese instellingen.
Het jubileum van de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel vieren we in 2022 het hele jaar door met verschillende evenementen en initiatieven en daarnaast stellen we vandaag met plezier enkele creaties voor die voor de gelegenheid zijn ontworpen.

Meer weten

Blik op 50 Quebec-successen in de Benelux ter gelegenheid van onze 50e verjaardag 🌟

Om de 50ste verjaardag van de officiële aanwezigheid van Québec in de Benelux te vieren, wilden we de activiteiten belichten van bedrijven die de expertise van Québec laten schitteren in ons vertegenwoordigingsgebied. Wij willen niet alleen de kwaliteit, de diversiteit en de originaliteit van de produkten en diensten van Quebec laten zien, maar ook het dynamisme van de industrieën en bedrijven in België, Luxemburg en Nederland, die gunstig zijn voor de ontwikkeling van bedrijven en de toegang tot de rest van Europa vergemakkelijken.

Meer weten

Belangrijke plaats voor Quebec op het nationaal congres voor leraren Frans in Nederland

Tijdens de zestiende editie van het Nationaal congres voor leraren Frans in Nederland op 21 en 22 april kwamen meer dan 450 deelnemers samen rond het thema “Le français donne la note”. De Algemeen Afgevaardigde had er het genoegen de succesvolle schrijfster uit Quebec, Kim Thuy, voor te stellen en de nadruk te leggen op Quebec’s inzet voor het leren van de Franse taal.

Meer weten

Wederom groot succes voor de 35e Olyfran, de Vlaamse Olympiade van het Frans!

Op 20 mei werden de prijzen uitgereikt aan de Vlaamse Olympiade van het Frans, de Olyfran. Zoals al enkele jaren het geval is, was de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel aanwezig op het evenement om de uitmuntendheid van de Vlaamse jeugd in de Franse taal in de verf te zetten.

Meer weten

 

RECRUTERING

Wij zoeken een assistent voor Europese en multilaterale aangelegenheden

De Algemene Afvaardiging van Québec zoekt een assistent voor Europese en multilaterale aangelegenheden

Solliciteren kan tot en met 19 juni 2022 om middernacht.

Meer weten

 

QUEBEC EN DE EUROPESE UNIE

Onthulling van de territoriale strategie voor Europa - Op weg naar herstel: Quebec en Europa, partners voor duurzame welvaart

De minister van Internationale Betrekkingen en La Francophonie en tevens minister verantwoordelijk voor de regio Laurentides, Nadine Girault, onthulde op 26 mei 2022 de Territoriale strategie voor Europa met als thema "Op weg naar herstel: Quebec en Europa, partners in duurzame welvaart". Deze aankondiging gebeurde in de marge van de 27e bijeenkomst van afgevaardigden van Quebec in Canada en in het buitenland.

Meer weten

Quebec goed vertegenwoordigd op twee belangrijke bijeenkomsten voor Europese spelers op het gebied van onderzoek en innovatie

De Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel is trots op de rol die Quebec heeft gespeeld tijdens twee recente evenementen rond onderzoek en innovatie:
• Mission du scientifique en chef (Hoofdwetenschapper) van Québec– 28 en 29 april 2022
• Forum Innovation - 5 en 6 mei 2022

Meer weten

Kansen voor gezamenlijk onderzoek tussen Quebec en Europa

CERIEC (Center for Intersectoral Studies and Research on the Circular Economy), RRECQ (Réseau de recherche en économie circulaire du Québec) en de Algemene Afvaardiging van Quebec in Brussel hebben hun krachten gebundeld om op 21 april een webinar te organiseren rond "Europese financieringsnetwerken en -programma's: kansen voor gezamenlijk onderzoek tussen Quebec en Europa in de circulaire economie".

Meer weten

 

ECONOMISCHE NIEUWS

Het Quebecse bedrijf Enerkem en zijn partners in het Ecoplanta-project, AGBAR en Repsol, sluiten een overeenkomst van 106 miljoen euro met de Europese Commissie als onderdeel van het Innovation Fund

Tijdens een officiële ceremonie in Brussel tekende Ecoplanta haar subsidieovereenkomst met de Europese Commissie voor de realisatie van een grootschalig project in het kader van het Innovation Fund. Het project voor de transformatie van niet-recycleerbaar afval, Ecoplanta, is erkend vanwege zijn zeer innovatieve technologie en onderscheidt zich door zijn bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering. Onder de meer dan 300 ingediende projecten is dit dus een project dat zeker de steun van de Europese Commissie verdient.

Meer weten

De economische dienst van de Algemene Afvaardiging van Quebec ondersteunt bedrijven om zaken te doen in de Benelux

Onze collega's van de economische dienst stellen hun expertise dagelijks ten dienste van Quebecse bedrijven die zaken willen doen in de Benelux. Ze nemen deel aan missies en beurzen waar ze contacten mogelijk maken en faciliteren tussen ondernemers uit Quebec en de gebieden waar we afvaardiging hebben - België, Nederland en Luxemburg. Zo konden verschillende bedrijven uit Quebec profiteren van ondersteuning op maat tijdens verschillende evenementen in het gebied, waaronder de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes en Intertraffic, een beurs rond mobiliteit in Nederland.

Meer weten
 

 

AANKOMENDE EVENEMENTEN

Vier mee 
de Nationale feestdag van Québec
en
50 jaar Algemene Afvaardiging van
Québec in Brussel
!

op vrijdag 24 juni van 17u00 tot 21u00

in het Grand Hospice te Brussel

Meer weten
 

 

OP ONZE SOCIALE MEDIA